Ostaci crkve svete Agneze

Ostaci nekadašnje crkve sv. Agneze nalaze se pri kraju malog mjesta Betiga, ispred tamošnjeg restorana Danijela.  Ostaci iskopina daju naslutiti da je crkvica imala funkciju grobne kapele, jer je uokolo pronađeno više grobova. Otkrivena je slučajno 2005. godine, otkopavanjem gromače zasute građevinskim otpadom, iako se lokalitet i prije toga nazivao Sveta Agneza.

Građena je na ranije postojećem mauzoleju iz 2. stoljeća, a sama crkva potječe iz 5. stoljeća. Građevina ima četiri jaka kontrafora na istočnoj strani, dok se na zapadnoj strani nalazi nekoliko stuba. Na sjevernom kraju je tanji ophodni zid, vjerojatno ulazni zid, za koji se smatra da je bio uništen gradnjom bunkera za namirnice u Drugom svjetskom ratu. Svi otkopani zidovi su konzervirani.

“O sveta Agnezo djevice i mučenice, koja si služila Bogu u odricanju i pouzdanju na zemlji, te sada uživaš u Njegovoj blaženoj prisutnosti na Nebu, posreduj za nas u našim potrebama i nemoćima. Svemogući vječni Bože, Ti u svijetu odabireš nejake da postidiš jake. Udijeli nam da nasljedujemo postojanu vjeru, te da se poput svete Agneze odlučujemo uvijek za prave vrijednosti. Amen."

Crtice iz života sv. Agneze:

Sv. Agneza bila je lijepa kći bogate rimske patricijske obitelji. U dobi od samo 12 godina zaprosio ju je sin rimskog prefekta, no ona je odbila tu prosidbu i odrekla se zemaljske ljubavi zbog kršćanstva. Ljudi su se divili njezinoj hrabrosti u tako mladoj dobi. Međutim, iako tjelesno mlada, duhovno je bila posve zrela pa je dobro uočila gdje se nalaze vječne vrijednosti. Unatoč mučenjima kojima je podvrgnuta, životno se opredijelila za Krista, te Mu ostala vjerna sve do smrti, a i nakon nje.

Pobožna predaja pripovijeda da se 8 dana nakon slavnog svršetka ukazala svojim roditeljima s janjetom u ruci i utješila ih velikom slavom što ju je mučeničkom smrću zaslužila. Zaštitnica je ženske mladeži, a mnoge su se djevojke po njezinu primjeru oduševile za djevičanstvo i posvetile svoj život Isusu, božanskom Zaručniku. 

LOKACIJA

Adresa: Betiga