Crkva svetog Jakova

Crkva sv. Jakova u Vodnjanu se smatra najstarijim sakralnim objektom u gradu. Vjeruje se da je crkva izgrađena u 9. st iako nema točnih podataka o njezinom postanku i izvornom obliku. Nalazi se u najstarijem dijelu Vodnjana, u Starom gradu.

Riječ je o jednobrodnoj građevini bez apside, jednostavnog pročelja bez dekorativnih elemenata. Početkom 13. st. postaje župnom crkvom, a u njoj se obavljaju  i javne funkcije nakon osamostaljenja Vodnjana. Tako je u ovoj crkvi 1393. godine sklopljen mir s Općinom Pula, a ovdje se zbio i jedan od najvažnijih događaja iz vodnjanske povijesti –  objavljivanje Statuta Grada, 1492. godine.

Svete mise

U crkvi svetog Jakova ne održavaju se mise, osim na njegov blagdan.

Blagdan sv. Jakova, 25. srpanj

U crkvi svetog Jakova na njegov blagdan sveta misa se održava u 19:00 h.

Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada najužem krugu Isusovih sljedbenika. Slikari ga obično prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, a koji put i s mačem što podsjeća na njegovu smrt. Prvi je od apostola pošao u mučeničku smrt.
Tijelo sv. Jakova preneseno je u Compostellu, u Španjolskoj, a njegov grob u srednjem vijeku postalo je uz Rim i Jeruzalem najviše pohađano hodočasničko mjesto.

Kratki blagoslov (Codex Calixtinus, prvi srednjovjekovni vodič za hodočasnike):

” U ime Gospodina našega Isusa Krista uzmi ruksak i odjeću za tvoje hodočašće, da pokoran i pročišćen pođeš pokloniti se ispred sv. Jakova, kamo želiš doći. Nakon što završiš svoje putovanje, da nam se vratiš obdaren pomoću Božjom koji kraljuje nad svim svijetom u vijekove.  Amen.

Uzmi štap kao podršku na tvojim naporima na putovanju, da te štiti od svih zamki neprijateljskih i da sigurno stigneš pred sv. Jakova. Nakon što završiš svoje putovanje, da nam se vratiš obdaren blagoslovom istoga Boga koji živi i kraljuje u vijeke vjekova.  Amen.”

LOKACIJA

Adresa: Nardoni trg 10A 52215 Vodnjan