Crkva svete Katarine

Crkva sv. Katarine nastala je u 12. ili 13. st. i smatra se jednim od najstarijih sakralnih objekata u gradu, obzirom na očuvane arhitektonsko-stilske karakteristike romanike. Nekada se crkva nalazila izvan naseljenog područja i bila je mjesto hodočašća, sve dok u 17. stoljeću nije došlo do većeg razvoja grada pa se crkva uklopila u sam grad.

Krov crkve je nekad bio obložen kamenim pločama koje su danas ostale samo na izbočenoj apsidi. Pročelje crkve ima pravokutni ulazni otvor uokviren masivnim dovratnicima, te dva manja prozora. U unutrašnjosti crkvice nalaze se zidne slike te razni urezani crteži i grafiti. U tijeku nedavnih restauratorskih radova, ovdje je pronađeno još nekoliko vrlo dobro očuvanih srednjovjekovnih freski.

Molitva u čast svetoj Katarini:

"Svevišnji te obdari ljepotom, Sveta Katarina Aleksandrijska, divna bješe u licu i stasu, plemenita roda, čak princeza po tom ti si za vazda na glasu. Svevišnji te ispuni mudrošću, čvrste vjere vezana uz Krista, za Nj ti odbi i kraljevsku krunu stog ti ime u sve vijeke blista. Kristu Kralju ostala si vjerna, te prezrela poganske bogove, Duhom Svetim silno nadahnuta, ti posrami tobožnje umove. I štoviše, svi se obratiše i primiše i krst i kršćanstvo, prigrlivši tvoju vjeru pravu u Trojedinog Boga veličanstvo."

LOKACIJA

Adresa: Ul. svete Katarine 37 52215 Vodnjan