Crkvica sv. Antuna

U centru Vodnjana nalazi se i ova mala crkvica, iz 15. st. Iznad vrata nalazi se natpis čije značenje do danas nije odgonetnuto, te datum 2.9.1443. godine.

S vanjske strane crkve vidljiv je niz spolija s pleternim ukrasima i grčki križevi, vjerojatno iz 10. st., za koje se vjeruje da su pripadali drugoj, starijoj crkvi.

Molitva sv. Antunu:

“Slavni sv. Antune, ti si vršio božansku moć da se nađe ono što je izgubljeno. Pomozi mi da opet nađem Božju milost, te da postanem revan u služenju Bogu i u kreposnom življenju. Daj mi da nađem što sam izgubio, tako da mi pokažeš prisutnost svoje dobrote.”

Crkvica Sv. Josipa

Crkvica Svetog Josipa (Sant’Isepo kako je Galižanci nazivaju) iz 15. stoljeća nekoć je bila sjedište bratovštine Svetog Križa. Bila je dio samostana benediktinskih opatica. U unutrašnjosti crkvice, u njezinom središtu, nalazi se ugrađena nadgrobna ploča. 

“O Sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka,
 tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u tebe svoje  potrebe i želje.
O Sveti Josipe pomozi mi svojim snažnim zagovorom i izmoli za mene od svog Djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove, kroz Isusa Krista, Našeg Gospodina, tako da, budući da sam vezan/a tvojoj Nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu i poštovanje najljubljenijem Ocu.
O Sveti Josipe nikad se neću moći umoriti promatrajući Isusa kako spava u tvojim rukama. Ne usuđujem se prići dok se on odmara u blizini Tvoga srca. Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu Glavu za mene,
i zamoli ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah.
Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas.
 Amen.”

Crkvica Sv. Margarete

Nedaleko od Vodnjana nalazi se crkva sv. Margarete okružena maslinicima i suhozidima.  Vjerojatno je izgrađena krajem 11. st, a u unutrašnjosti su sačuvane freske s iz 13. st. s prikazom svetaca. Pored crkve nalazi se veliki hrast star 400 godina. Uz crkvu je arheološki lokalitet, nažalost, za sada neistražen.

“Biser naše svete vjere!” Sv. Margareta je zaštitnica trudnica, rodilja i seljaka. Slikari obično prikazuju svetu Margaretu kako u jednoj ruci drži križ, a u drugoj lanac kojim je privezala ljutog zmaja, kojeg gazi nogama. Križ pokazuje njezinu nepokolebljivu vjeru u Krista, a zmaj označuje pogansko nasilje koje je junački pobijedila. 

Crkvica Sv.Martina

U crkvi svetog Martina (14. st.) stolovao je Sud Inkvizicije za Istru. Kazuje to i natpis na gornjem pragu ulaza: ECCLESIA INQUISIT. ISTRIAE.  Danas se mogu razgledati drveni oltar iz 17. st. sa slikom na drvu koja prikazuje Bogorodicu s Djetetom, svetim Nikolom i svetim Martinom.

Molitva sv. Martinu:
“Bože, ti si se proslavio po životu i smrti svetoga biskupa Martina. Obnovi u nama čudesa svoje milosti da nas ni smrt ne odijeli od tvoje ljubavi. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.”

Crkvica Sv. Križa

Crkvica svetog Križa nalazi se uz cestu koja vodi prema Svetvinčentu, neposredno prije kružnog toka gdje započinje Trgovačka ulica. Na crkvi je upisana 1468. godina, ali nije jasno radi li se o godini izgradnje ili posvećenja crkve.

Ovdje je bilo i prihvatilište pulskih biskupa pri njihovom dolasku u Vodnjan. Čim bi sišli s konja, biskupi bi se uključili u povorku koja bi ih pompozno uvela u grad.

Crkvica Sv. Nedjelje

Na izlazu iz Vodnjana prema Galižani nalazi se jednostavna crkvica svete Nedjelje, izgrađena u 15. stoljeću, malih dimenzija. 

Unutrašnjost crkvice krije glagoljaški grafit iz 1490. U njoj je pokopan prvi vodnjanski ljekarnik Domenico Cozzetti, ali su oltar i grob, nažalost, uništeni