Crkva svete Madone Traverse

Crkva sv. Madone Traverse smještena je istočno od gradske jezgre Vodnjana. Legenda kaže da je na ovoj lokaciji u 12 st. prvotno bila izgrađena manja crkva sv. Marije od Izvora pokraj koje se 1229. zaustavio sv. Antun Padovanski i uz nju osnovao mali samostan. Ovdje se nekada nalazila toliko velika cisterna, da su redovnici i okolicu snabdijevali  vodom.

Postojeći objekt je iz 1615. g., kada je restrukturiran i povećan. To je hodočasnička crkva koju su držali Franjevci konventualci. Prema predaji, ovdje je 1294. godine zastala i Nazaretska kućica prilikom prenošenja iz Trsata u Loreto.  Crkva ima jednu iznimnost, u njoj se nalazi osam drvenih rezbarenih oltara iz 17. stoljeća. Oltari su bili rastavljeni i restaurirani  Na glavnom oltaru je lik čudotvorne Majke Božje iz 15. st. Tu se još nalaze drveni reljefi Krštenja i Uskrsnuća, te sveti Antun Padovanski i sveti Franjo Asiški sa stigmama.

Hodočašće na Uskrsni ponedjeljak

Vodnjanci su se zavjetovali Majci Božjoj da će hodočastiti svake godine na Uskrsni ponedjeljak, budu li pošteđeni od zaraznih bolesti i epidemija.

Svete mise

25.4. na blagdan Svetog Marka održat će se misa u crkvi Majke Božje Traversa i prosne molitve za lijepo vrijeme, plodnost polja i za sigurnost radnih mjesta.

LOKACIJA

Adresa: 52215 Vodnjan