Crkva svete Foška

Pokraj naselja Batvači (Valmadorso), nalazi se dojmljiva bazilika Sv. Foške. Iako ne postoje pisani tragovi o tome kada je točno građena, zbog svojeg stila gradnje pripada romaničkoj arhitekturi. Njezin vanjskim izgledom dominiraju lebdeće arkade koje okružuju pročelje crkve. Smatra se važnim kulturno-povijesnim spomenikom. 

Crkva je početkom 21.st značajno obnovljena i vraćen joj je izvorni bazikalni izgled. U njoj se nalaze najmonumentalniji primjer romaničkoga zidnog slikarstva u Hrvatskoj. 

 

Blagdan sv. Foške (13.02.)

Sv. Foška je vrlo popularna svetica u Istri, stoga svake prve nedjelje nakon 13. veljače (blagdan Sv. Foške) ovoj crkvi odasvud hodočaste vjernici. Tradicionalno se poslije mise, sve do zalaska sunca objeduje po okolnim livadama, najčešće pržena jaja s domaćim kobasicama (fritaja).

Sveta misa za zdravlja

Sveta mise za zdravlje slave se svake prve nedjelje u mjesecu, i to prema slijedećem rasporedu: - siječanj, veljača, ožujak, travanj u 15:00 h - svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan u 17:00 h - listopad, studeni, prosinac u 15:00 h

“Sveta Foška, čuda more” - uzrečica je koja je u Istri poznata, a u pozadini te izreke su uistinu brojna čudesa i ozdravljanja, koja se kako brojni ljudi svjedoče, uistinu događaju.
"Mala mučenice, sveta Foška, moli za nas!" Sveta Foška je zaštitnica protiv glavobolje, artritisa, reumatizma, depresije i zaštitnica mladih

LOKACIJA

Adresa: Gajana