Tijela svetaca

Posebnost Sv. Blažu daju i mumificirana tijela svetaca. Iza velikog oltara, leže sačuvana tijela triju svetaca – sv. Leona Bemba (+1188), sv. Ivana Olinija (+1300) i sv. Nicolose Burse (+1512). Ovdje se čuvaju i manji neraspadnuti dijelovi svetaca: torzo sv. Sebastijana (+282.), stopalo svete Barbare (+288.), jezik svete Marije Egipatske (+522.) i desni kažiprst carigradskog patrijarha sv. Eutiha (+582.).

Neoborivo znanstveno objašnjenje njihove očuvanosti još nije nađeno, uglavnom se pretpostavlja da se tijelo može tako dugo očuvati pod nekim uvjetima: kad je temperatura niska, ako je smrt nastupila uslijed trovanja arsenom ili ako je tijelo bilo pokopano u zemlju bogatu željezom i taninom. 

 

Zanimljivost

Ukupno je u vodnjanskoj stolnici pohranjeno i popisano 370 relikvija ili zemaljskih ostataka 250 svetaca. Sv. Leon Bembo, sv. Ivan Olini i sv. Nikoloza Bursa su proglašeni svetima via facti, dakle nakon što se dokazalo da su zaslužni za brojna ozdravljenja.

Lokacija - župna crkva sv.Blaža

Tijela svetaca su izložena u župnoj crkvi sv.Blaža. Svake nedjelje svete mise u župnoj crkvi su u 8:30, 9:45 (talijanska) i 11:00.

LOKACIJA

Adresa: 52215 Vodnjan