Župna crkva Sv. Blaža

Godine 1800., nakon 40 godina izgradnje, potrošenih 13 tisuća zlatnih dukata i deset godina dobrovoljnih priloga stanovništva, crkva je posvećena na dan sv. Blaža. Napor se isplatio jer je na mjestu nekadašnje crkve podignuta veličanstvena i skladna bazilika. Župna crkva Sv. Blaža je  najveća župna crkva u Istri s najvišim zvonikom (62 m), koji je sličan zvoniku bazilike Svetog Marka u Veneciji. 

S neobaroknog pročelja crkve, posjetitelje dobrodošlicom dočekuje pet svetaca: ”domaćin” sveti Blaž, sveti Petar i sveti Lovro njemu s desna, te sveti Pavao i sveti Kvirin njemu s lijeva. Kipove, sve u naravnoj veličini osim kipa svetog Blaža koji je veći, izradila su braća Andrea i Giovanni Trevisan, sinovi samoukog i nadaleko cijenjenog slikara Venerija iz Vodnjana.

Unutrašnjost Sv. Blaža je barokni prostor opremljen s devet oltara iz 19. i 20. st. bogato dekoriranih inkrustacijama, mramorom i uljenim slikama svetaca velike umjetničke vrijednosti. Crkva posjeduje izuzetno vrijedan inventar, djelomično prezentiran javnosti u muzeju koji je sastavni dio sakralnog objekta, te je poznat po kolekciji relikvija i Svetim Tijelima.

U Sv. Blažu se nalazi 23 cijenjenih platna i kipova. Najvažniji među njima su: ˝Posljednja večera˝ Giovannija Contarinija (1598.) čija je površina skoro 10 m2, ˝Bogorodica sa Svecima˝ Gaetana Gretzlera iz Verone, ˝Isus predaje vlast Sv. Petru˝ (1843.) Venerija Trevisana, ˝Sv. Cecilija˝ (1845.) autor koje je Andrea Dalla Zonca. Na glavnom oltaru nalaze se kipovi Sv. Franje i Sv. Domenica, nepoznatog autora. Još jedan sjajan primjer gotike je i kustodija za Sveta ulja iz 1451. god. izrađena u kamenu vodnjanskog autora Domenica Biasola. „Križni put“ potpisuje Venerio Trevisan (1842.).

Sveta misa

Svake nedjelje svete mise u župnoj crkvi su u 8:30, 9:45 (talijanska) i 11:00. Svake nedjelje u sumrak se u župnoj crkvi održava Sveta krunica. Prigoda za ispovijed svakodnevno prije mise.

Blagdan sv. Blaža

O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!“

"Gospodine Isuse Kriste, koji si kazao da se molitvom i postom tjeraju zlodusi i vjerom ozdravljaju bolesnici, dopusti, molimo te, da po zagovoru svetoga Blaža, mučenika tvoga, ista ona vjera koja je njega učinila slavodobitnikom nad vlašću tmina i ljudskim bolestima, i nas uvijek očuva na spasenje. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen."

LOKACIJA

Adresa: 52215 Vodnjan