traje: do 7-8h lokacija: Crkva sv.Foške

PROSLAVA BLAGDANA SV.FOŠKE

Sveta Foška je bila mlada djevojka koja je živjela u bogatoj rimskoj patricijskoj obitelji u vremenu progona kršćana.  Oko jedanaeste ili dvanaeste godine života odlučila je živjeti prema Kristovim načelima pa se zato i krstila. Njezin otac se javno odrekao kćeri, te je Foška zbog svoje vjere u Krista bila prepuštena na milost i nemilost krvnicima.  Umrla je u dobi od 15 godina. 

Sveta Foška je zaštitnica protiv glavobolje, artritisa, reumatizma, depresije i zaštitnica mladih.  

Tradicionalno se svake godine
prvu nedjelju nakon 13. veljače, blagdana sv. Foške, održava hodočašće iz centra Vodnjana do bazilike posvećene ovoj ranokršćanskoj mučenici. Jedan dio hodočasnika kreće pješke od župne crkve sv. Blaža prema crkvi sv. Foške u mjestu Batvači. Sveta misa se održava na otvorenom  u 11:30 sati. 

Pregled hodočašća

Za sve vjernike koji hodočaste pješice, okupljanje je ispred župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu u 9:30 sati. Pješke se hoda 8 km do crkve sv. Foške.

Tradicionalno se održava misa na otvorenom u 11:30 sati. Nakon mise slijedi blagoslov vozila, nabožnih predmeta, pohod relikvijama sv. Foške i tradicionalni piknik na otvorenom.

Nakon svete mise i blagoslova vjernika, na prostranim livadama oko crkve okupljaju se vjernici u druženju i zabavi sve do zalaska sunca. Tradicionalno se tada poslužuju pržena jaja s domaćim kobasicama – fritaja.

LOKACIJA održavanja mise

Crkva Sv. Foške, Vodnjan

Comments are closed.