traje: 1 dan lokacija: Vodnjan - Galižana

Hodočašće osam crkava Vodnjana

Krenite tragovima povijesti kulture i kršćanstva u srcu Istre. Hodočašćenjem crkava na području grada Vodnjana i bliže okolice. Posjetite crkve bogate sakralnom baštinom, odmorite duši i tijelo u prirodnom okruženju. 

Obilazak crkvi završavate na području žune crkve sv. Blaža u Vodnjanu. U blizini crkve nalaze se restorani i trgovine gdje se može predahnuti, pojesti i popiti nešto.

Nakon obilaska Vodnjana moguće je obići i susjedna mjesta tj. naselja u kojima se nalazi nekoliko važnih i zanimljivih crkvi kao što su crkva sv.Foške i obilazak crkvica u Galižani (župna crkva sv. Roka, crkva sv. Justa i Concetta – crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije). 

PRIJEDLOG HODOČAŠĆA

Crkva sv. Jakova u Vodnjanu se smatra najstarijim sakralnim objektom u gradu. U crkvi svetog Jakova ne održavaju se mise, osim na njegov blagdan 25.07. Na blagdan sv. Jakova sveta misa se održava u 19:00 h.

Kratki blagoslov (Codex Calixtinus, prvi srednjovjekovni vodič za hodočasnike) – camino molitva
“U ime gospodina našega Isusa Krista uzmi ruksak i odjeću za tvoje hodočašće, da pokoran i pročišćen pođeš pokloniti se ispred sv. Jakova, kamo želiš doći. Nakon što završiš svoje putovanje, da nam se vratiš obdaren pomoću Božjom koji kraljuje nad svim svijetom u vijekove.

Uzmi štap kao podršku na tvojim naporima na putovanju, da te štiti od svih zamki neprijateljskih i da sigurno stigneš pred sv. Jakova. Nakon što završiš svoje putovanje, da nam se vratiš obdaren blagoslovom istoga Boga koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.”

Crkva Gospa od Karmela smještena je u povijesnoj jezgri grada Vodnjana, u blizini jedne od najstarijih i najčuvanijih uličica Contrada del asì (kontradu octa).  Uoči blagdana Karmelske Gospe (16.07.) od 08.07. započinje Devetnica Gospi Karmelskoj. Misa se održava u crkvi devet dana prije blagdana u 19:00 h. Na blagdan Karmelske Gospe sveta mise je u crkvi u 19:00.

Posvetna molitva Gospi Karmelskoj
“Blažena Djevice, Majko i Kraljice Karmela, posvećujem se tebi iz zahvalnosti i ljubavi; obećavam ti služiti u djetinjoj ljubavi i vjernosti. Po tvome uzoru hoću u vjeri i ljubavi slijediti tvoga Sina, Isusa Krista. Želim poput tebe molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavlju služiti Bogu i ljudima. Poslušaj, dobra Majko, moje obećanje i primi ga milostivo. Daj mi milost da pod tvojim okriljem ustrajem u vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi. Amen” 

U crkvi svetog Martina (XIV. st.) nalazi se na području grada Vodnjana i danas se u njoj ne održavaju mise. U crkvi se mogu razgledati drveni oltar iz 17.st. sa slikom na drvu Bogorodice s Djetetom, i svetim Nikolom i Martinom.

Molitva sv. Martinu:
“Bože, ti si se proslavio po životu i smrti svetoga biskupa Martina. Obnovi u nama čudesa svoje milosti da nas ni u smrti ne odijeli od tvoje ljubavi. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.”

Crkvica Sv. Križ nalazi se uz cestu koja vodi prema Svetvinčentu, neposredno prije kružnog toka gdje započinje Trgovačka ulica. Na crkvi je upisana 1468. godina, ali nije jasno radi li se o godini izgradnje ili posvećenja crkve.

Ovdje je bilo i prihvatilište pulskih biskupa pri njihovom dolasku u Vodnjan. Čim bi sišli s konja, biskupi bi se uključili u povorku koja bi ih pompozno uvela u grad.

Crkva Sv. Madone Traverse smještena je istočno od gradske jezgre Vodnjana. Legenda kaže da je na ovoj lokaciji u 12 st. prvotno bila izgrađena manja crkva Sv. Marije od Izvora, što je pomalo neobičan naziv za crkvu na vršku brda gdje ne može biti izvora. Istraživanja su pronaša ispod zemlje između Sakristije i bočnih vratiju crkve zatrpanu podzemnu cisternu. Uz crkvu sv.Madone Traverse vežu se brojne legenda od kojih jedna govori o tome kako se ovdje jedno vrijeme nalazila Nazaretska kućica na svom putu od Trsata do Loreta.  

Vodnjanci su se zavjetovali Majci Božjoj da će hodočastiti svake godine na Uskrsni ponedjeljak, budu li pošteđeni od zaraznih bolesti i epidemija. I tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak odražava se zavjetno hodočašće. 

Na blagdan Svetog Marka (25.04.) održava se misa u crkvi Majke Božje Traversa i prosne molitve za lijepo vrijeme, plodnost polja i za sigurnost radnih mjesta.

Crkva sv. Katarine smatra se jednim od najstarijih sakralnih objekata u gradu, iz 12. st., obzirom na očuvane arhitektonsko-stilske karakteristike romanike.

25. 11. crkva liturgijski časti svetu Katarinu Aleksandrijsku, u narodu zvanu jednostavno sveta Kata, jednu u nizu svetaca koji su vrlo omiljeni u hrvatskom narodu i uz čije se ime vezuju mnoge legende. Svetu Katarinu Aleksandrijsku svojom zaštitnicom drže filozofi, teolozi, branitelji vjere, nastavnici, studenti, izdavači knjiga.  Zbog ljepote i čestitosti postala je uzorom i zaštitnicom djevojaka.

Molitva sv. Katarini
“Bože, ti si Mojsiju dao Zakon na vrhuncu gore Sinaja, i na istom mjestu na čudesan način smjestio po svetim anđelima tijelo blažene Katarine djevice i mučenice. Daj, molimo, da po njezinim zaslugama i zagovoru zavrijedimo doći do brda koje je Krist. Koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.”

U centru Vodnjana nalazi se i ova mala crkvica posvećena sv.Antunu, iz 15. st. Iznad vratiju nalazi se natpis čiji sadržaj do danas nije odgonetnut, te datum 2.9.1443. godine.

Molitva sv. Antunu:
“Slavni sv. Antune, ti si vršio božansku moć da se nađe ono što je izgubljeno. Pomozi mi da opet nađem Božju milost, i daj da postanem revan u služenju Bogu i u krjeposnom življenju. Daj mi da nađem što sam izgubio, tako da mi pokažeš prisutnost tvoje dobrote.”

 

 

Župna crkva Sv. Blaža je najveća župna crkva u Istri s najvišim zvonikom (62 m), koji je sličan zvoniku bazilike Svetog Marka u Veneciji. U sklopi crkve sv.Blaža nalaze se neraspadnuta tijela svetaca i najveća zbirka sakralne baštine na ovom području i to svakako preporučujemo da posjetite i da se pomolite u crkvi.

Svake nedjelje svete mise u župnoj crkvi su u 8:30, 9:45 (talijanska) i 11:00. Svake nedjelje u sumrak se u župnoj crkvi održava Sveta krunica. Prigoda za ispovijed svakodnevno prije mise. 

O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!“

Comments are closed.