traje: do 1 h lokacija: Župna crkva sv.Blaža

MOLITVA PRED TIJELIMA SVETACA

U sklopu župne crkve Sv.Blaža izložena su Tijela svetaca koji su jedinstveni primjer neraspadnutosti tijela. Tijela sv. Ivana Olinia i sv. Nikoloze, koja su izložena iza glavog oltara, sačuvana su sa svim nutarnjim organima što je jedinstveni primjer samoočuvanosti u svijetu. 

Uz spomenutog sv. Ivana Olinija i sv. Nikoloziju Borzu, izloženo je i tijelo biskupa sv. Leona Bemba, kao i  manji neraspadnuti dijelovi svetaca: torzo sv. Sebastijana, stopalo svete Barbare, jezik svete Marije Egipatske i desni kažiprst carigradskog patrijarha sv. Eutiha .

 

Molitva kod izoženih tijela

Sveta Nikoloza Bursa svoj je život podredila Bogu, a njezin blagdan se slavi 23.04.

U raznim rukopisima nalaze se brojna potpisana svjedočanstva o milostima i ozdravljenjima po zagovoru svete Nikoloze. Hodočasnici joj se utječu za ozdravljenje tijela i duše. U Vodnjanu je izloženo njezino tijelo s čudesno sačuvanim unutarnjim organima.

Uz Sv.Nikolozu, nalazi se i neraspadnuto tijelo Sv.Ivana Olina. On je za života bio samtran hodajućim čudom jer je za vrijeme svog života bio radio i boravio u Veneciji koju je poharala kuga. Unatoč njegovom svakodnevnom radu i molitvi s oboljelima, njega ta bolest nije zahvatila i umro je u dubokoj starosti.  Danas brojni hodočasnici mole se pokraj njegova izloženog tijela molitvu “Sveti Ivane, neka se ni meni ne dogodi ništa zlo, kao što nije ni tebi“.

Postoji zapisi o tome kako je 1795 godine nakon mise odslužene na njegovu oltaru i na njegovu čast, čudesno je ozdravila djevojka Antonia Maria Teresa Suman. Njoj je nakon mise rečeno „Milost je udijeljena“ i ona je za tri dana bila posve zdrava. Sv. Ivan Olini pribrojen je 27-orici svetaca Venecije. Proglašen je zaštitnikom venecijanskih župnika.

Sveti Leon je za života boravio u Križarskim ratovima, a o povratku iz rata kratki period je bio biskup u Modonu. Nakon četiri godine heretici su osvojili Modonu i Sveti Leon se vraća u Veneciju gdje umire u samostanu benediktinski. Sv.leonu Bembi na poseban se način obraćaju u zagovoru parovi u slučaju bračne neplodnosti.

Uz njega se vežu brojna ozdravljenja za koje postoje pisani tragovi na latinskom i koja su prevedena:

  • Franconellis Catherina slijepa / molila se svecu i odmah zadobila vid / Godine Gospodnje 1210.
  • Zvijezde pokazaše grob svetog Leona / hrlili bolesnici, molili i vraćali se zdravi / Godine Gospodnje 1207.
  • Dugogodišnja neraspadnutost tvoga u zemlji ležećeg tijela / pokazuje nam, Leone, tvoju vječnu svetost. Godine Gospodnje 1207.
  • Zbog očajnog stanja zdravlja kćeri pristupi k svecu / majka i kćerki izmoli zdravlje. Godine Gospodnje 1321.
  • Sveti Leon biskup od slavnog roda Bembo/ živ i mrtav mnoga učini čudesa.
  • Kada je njegovo tijelo bilo izloženo u Veneciju u crkvu sv. Lovre svi su bolesnici oko crkve ozdravili, a slijepa djevojka Catarina Franconellis 1210. zadobi vid. 

LOKACIJA

Župna crkva Sv.Blaža

Comments are closed.