traje: do 5-6 h lokacija: Vodnjan - Betiga

STOPAMA BENEDIKTINACA

Na području naselja Betiga, benediktinci su podignuli samostan u blizini tadašnje bazilike Sv. Andrije. Benediktinci su na tim prostorima boravili sve do 13.st. kada se na ovom prostoru pojavila bolest kuge koja je poharala stanovništvo. 

Benediktinci su poznati po svojem pravilu “Moli i radi” i svojim radišnim pristupom uveliku su tada oblikovali ovaj kraj. Uz pokrštavanje poganskih Slavena oblikovali su i ovaj krajolik.

Podignuli su samostan s atrijem, cisternom i drugim prostorijama u kojima su živjeli sve do svojeg iseljavanja u 13.st. Ujedno su i obrađivali zemlju, oblikovali suhozide od kojih su neki vidljivi i danas. U njihovo vrijeme svaki komad zemlje je bio obrađen i jednim dijelom zahvaljujući i njima Vodnjanci su poznati kao radišni i pobožni ljudi. 

Pregled izleta

Najbogatija zbirka sakralne umjetnosti na području Istre nalazi se u župnoj crkvi sv.Blaža u Vodnjanu. Zbirka sadrži ukupno 730 djela i predmeta koji obuhvaćaju vremensko razdoblje od 5. do 19. stoljeća.

U sklopu župne crkve nalazi se kripta s čudesno sačuvana Tijela Svetaca – sv. Leona Bemba (+1188), sv. Ivana Olinija (+1300) i sv. Nicolose Burse (+1512). Danas hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze se pomoliti pred izloženim Tijelima Svetaca koji su jedinstveni primjer neraspadnutosti tijela.

Sveta Nikoloza Bursa zavjetovala se na Božju službu u benediktinski samostan sv. Servola u Veneciji. Svoj život je podredila Bogu, a njezin blagdan se slavi 23.04. U raznim rukopisima nalaze se brojna potpisana svjedočanstva o milostima i ozdravljenjima po zagovoru svete Nikoloze. Svaki godine velikim broj vjernika hodočasti u Vodnjan koji se utječi i svjedoče o ozdravljenjima po zagovoru sv.Nikoloze. U Vodnjanu je izloženo njezino tijelo s čudesno sačuvanim unutarnjim organima.

Na izlazu grada Vodnjana prem putu za Betigu nalazi se Kažun park koji svjedoči o nekim davnim vremenima kada su ljudi potaknuti aktivnostima benediktinaca, podizali suhozide i obrađivali zemlju. parku kažun možete vidjeti kamene poljske kućice među maslinicima koje su u prijašnjim vremenima lokalni stanovnici koristili za zaklon od kiše prilikom rada na polju.

Naselje Betiga udaljeno je nekih 14 km od Vodnjana i u njemu su od 7. do 13. stoljeća obitavali benediktinci. Danas tamo nalazimo ostatke nekadašnje crkve i samostana Sv.Andrije. Prostor samostana je danas ograđen i nije mu moguće prići, ali je svakao zanimljiv lokalitet za posjetiti i za molitvu. 

Crtice iz života sv.Andrije:

Sveti Andrija je bio prvi od apostola kojega je Isus pozvao da ga slijedi, zato je on i nazvan “prvopozvani”. Andrija je k Isusu brzo doveo i svoga brata Šimuna, zato ga evanđelisti Matej i Luka u apostolskom zboru stavljaju odmah iza Šimuna Petra. Svoj je ovozemaljski život završio tako što su ga razapeli na križ u obliku slova X, koji se po njemu i naziva “Andrijin križ”.  Spominjemo kao naročito pouzdan povijesni podatak da se blagdan sv. Andrije slavio 30. studenoga već u doba sv. Grgura Nazianskoga, dakle, u drugoj polovici IV. stoljeća.

Molitva sv.Andriji:
“Brate Šimuna Petra, čuo si Ivana Krstitelja kako kaže „Evo Jaganjca Božjega“ i odlučio si slijediti Isusa. Napuštajući svoju mrežu, postao si ribarom duša. Ljubitelju raspetog Krista, i ti si bio raspet kao On. Uči nas živjeti i trpjeti za Njega i zadobiti mnoge duše za Krista. Amen.”

U Betigi, ispred tamošnjeg restorana Danijela, nalaze se i ostaci nekadašnje crkvice Sv.Agneze za koju se vjeruje da je imala funkciju grobne kapele jer je uokolo pronađeno više grobova. 

Molitva sv.Agnezi:
“Svemogući vječni Bože, ti u svijetu odabireš nejake da postidiš jake. Udijeli nam da nasljedujemo postojanu vjeru svete Agneze mučenice, kojoj slavimo nebeski rođendan. Amen.”

Comments are closed.