traje: do 4 - 5 h lokacija: Vodnjan

zavjetno hodočašće u crkvu Madone Traverse

Vodnjanci su se zavjetovali Majci Božjoj da će je hodočastiti svake godine na Uskrsni ponedjeljak, u zahvalu što je Vodnjan bio pošteđen kuge i drugih zaraznih bolesti. Tradicionalno se održava dvojezična misa (na hrvatskom i talijanskom) u crkvi Majke Božje Traversa u 17 sati.

Crkva sv. Madone Traverse smještena je na rubnim dijelovima grada Vodnjana i udaljena je 10 minuta hoda od župne crkve sv. Blaža. Prije hodočašća u crkvu Sv. Madone Traverse, u sklopu župne crkve Sv. Blaža možete se pomoliti pred Tijelima svetaca ili posjetiti najbogatiju zbirku sakralne umjetnosti u Istri i šire.

Zanimljivo je znati da se drveni kip Majke Božje s djetetom iz 15. st. koji je pronađen u crkvi Sv. Madone Traverse, zbog svoje iznimne vrijednosti sada čuva u Zbirci sakralne umjetnosti u župnoj crkvi u Vodnjanu.

Prema predaji, ovdje se zaustavio sv. Antun Padovanski i osnovao manji samostan. Isto tako vjeruje se da je krajem 13. stoljeća ovdje zastala Nazaretska kućica u svom čudesnom prijenosu iz Trsata u Loreto , gdje se i danas nalazi. 

Dana 1291. godine Sveta Nazaretska kućica u kojoj je živjela sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa čudesnim prijenosom prenesena je iz Nazareta u Trsat, na mjestu gdje se danas nalazi Svetište Majke Božje Trsatske. Čudesnim prijenosom Nazaretska kućica nastavila je putovati iz Trsata u Loreto, a na tom putu vjeruje se da je zastala i na današanjem lokalitetu crkve Madone Traverse. Za utjehu hrvatskim vjernicima Papa Urban V je 1367. godine darovao sliku koja se i danas nalazi na oltaru Svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci.

Autentičnost Nazaretske kućice u Loretu potvrđuju i brojni natpisi uklesani u kamenim zidovima, a koji u tipični za judeo-kršćanske zajednice na području Palestine u Isusovo vrijeme.

Comments are closed.