traje: do 4 - 5 h lokacija: Vodnjan

zavjetno hodočašće u crkvu Madone Traverse

Vodnjanci su se zavjetovali Majci Božjoj da će je hodočastiti svake godine na Uskrsni ponedjeljak, u zahvalu što je Vodnjan bio pošteđen kuge i drugih zaraznih bolesti. Tradicionalno se održava dvojezična misa (na hrvatskom i talijanskom) u crkvi Majke Božje Traversa u 17 sati.

Crkva sv. Madone Traverse smještena je na rubnim dijelovima grada Vodnjana i udaljena je 10 minuta hoda od župne crkve sv. Blaža. Prije hodočašća u crkvu Sv. Madone Traverse, u sklopu župne crkve Sv. Blaža možete se pomoliti pred Tijelima svetaca ili posjetiti najbogatiju zbirku sakralne umjetnosti u Istri i šire.

Crkva Sv. Madone Traverse poznata je i po predaji da se u 13.st. na ovom mjestu nalazila Nazaretska kućica prilikom svog čudesnog prijenosa iz Trsata u Loreto. 

Pregled izleta

Najbogatija zbirka sakralne umjetnosti na području Istre nalazi se u župnoj crkvi sv.Blaža u Vodnjanu. Zbirka sadrži ukupno 730 djela i predmeta koji obuhvaćaju vremensko razdoblje od 5. do 19. stoljeća.  Drveni kip Majke Božje s djetetom iz 15. st. koji je pronađen u crkvi Sv.Madone Traverse nalazi se sada u sklopu Zbirke sakralne umjetnosti. 

U sklopu župne crkve nalazi se kripta s čudesno sačuvana Tijela Svetaca – sv. Leona Bemba (+1188), sv. Ivana Olinija (+1300) i sv. Nicolose Burse (+1512). Danas hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze se pomoliti pred izloženim Tijelima Svetaca koji su jedinstveni primjer neraspadnutosti tijela.

Sveta Nikoloza Bursa zavjetovala se na Božju službu u benediktinski samostan sv. Servola u Veneciji. Svoj život je podredila Bogu, a njezin blagdan se slavi 23.04. U raznim rukopisima nalaze se brojna potpisana svjedočanstva o milostima i ozdravljenjima po zagovoru svete Nikoloze. Svaki godine velikim broj vjernika hodočasti u Vodnjan koji se utječi i svjedoče o ozdravljenjima po zagovoru sv.Nikoloze. U Vodnjanu je izloženo njezino tijelo s čudesno sačuvanim unutarnjim organima.

Zavjetno hodočašće se održava svakog Uskrsnog ponedjeljka kada se slavi dvojezična sveta misa na lokalitetu crkve Sv. Madone Traverseu 17:00. 

Comments are closed.